Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα?

Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο και τοποθετούνται χειρουργικά στη γνάθο. Το στέλεχος είναι πολύ σταθερά τοποθετημένο στο οστό της γνάθου και σε αυτό τοποθετείται η στεφάνη, ένα τεχνητό δόντι που μοιάζει σαν φυσικό. Το εμφύτευμα ουσιαστικά αντικαθιστά τη χαμένη ρίζα του δοντιού, πάνω στο οποίο τοποθετείται η η στεφάνη
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πολύ επιτυχής τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών, λόγω της ενσωμάτωσής τους στο οστό της γνάθου.


Το οστό τα αναγνωρίζει σαν δικά του κομμάτια, τα αγκαλιάζει, δλδ, επουλώνεται γύρω από αυτά. Έτσι αποκτούμε μια σταθερή βάση για το τεχνητό δόντι, το οποίο επιτρέπει κανονική ομιλία και μάσηση.
Τα εμφυτεύματα με τεχνητά δόντια φαίνονται ολόιδια με τα φυσικά δόντια, κάποιες φορές φαίνονται και πολύ καλύτερα και από τα πρωτότυπα φυσικά μας δόντια. Πέραν του αποτελέσματος της στοματικής μας υγείας δλδ είναι εξίσου εξαιρετικό και το αισθητικό αποτέλεσμα.
Λόγω του πιο χαμηλού κόστους οι γέφυρες εξακολουθούν και αποτελούν λύση ακόμα και σήμερα για την έλλειψη δοντιών. Αλλά στην περίπτωση των γεφυρών για να τοποθετήσουμε ένα δόντι που λείπει πρέπει να τροχίσουμε τα γειτονικά, ακόμη και εντελώς υγιή δόντια. Σ αυτή την περίπτωση ήδη υπάρχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, γιατί κανονικά με τις μεθόδους που υπάρχουν σήμερα ακόμα και για ενα μόνο δόντι πρέπει να καταβάλουμε την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια να το διατηρήσουμε.
Η διαδικασία της εμφύτευσης είναι σχετικά αρκετά απλή. Εφόσον ακτινολογικά διαπιστώσουμε οτι υπάρχει αρκετός χώρος για τα εμφυτεύματα, και το οστό είναι δυνατό και δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί νέο οστό στο σημείο που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα προχωράμε στις προσωρινές κορώνες πριν τοποθετηθούν οι τελικές κορώνες. Στο επόμενο rendez vous ακολουθεί η χειρουργική διαδικασία για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία.
Ο χρόνος που απαιτείται για την τοποθέτηση εμφυτεύματος για ένα μόνο δόντι, χωρίς πρόσθεση οστού, δεν διαρκεί  συνήθως περισσότερο από 40 λεπτά. και μετέπειτα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.
Τα εμφυτεύματα είναι η καλύτερη και πιο αποτελεσματική επιλογή για αντικατάσταση των χαμένων δοντιών σε όλους τους ενήλικες ασθενείς που είναι υγιείς. Μας αξίζει να απολαμβάνουμε το φαγητό μας άφοβα, να προστατεύουμε την στοματική μας υγεία αλλά και να χαμογελάμε με αυτοπεποίθηση!

Συνεργάτης και επιστημονικός υπεύθυνος


Dr. Βλαστός Κωνσταντίνος

Διδάκτωρ Οδοντιατρικής
Επιστημονικός συνεργάτης Ανατομικής και Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανασύσταση δοντιού με σύνθετη ρητίνη

Ολοκεραμικά Και Ζιρκόνιο. Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»

Στεφάνες ζιρκονίας. Τι είναι, τι πλεονεκτήματα έχουν και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται?