Tips για καλό καλοκαίρι με πολλά χαμόγελα!

Tο καλοκαίρι είναι η εποχή της χαλαρότητας! Μαζί με την χαλαρότητα πολλαπλασιάζονται όμως και οι κίνδυνοι για τα δόντια μας. Για τους ενήλικες μπορεί να μεταφράζεται σε περισσότερους καφέδες και τσιγάρα, για τα παιδάκια (μικρά και μεγάλα) περισσότερα γλυκάκια, αναψυκτικά και περισσότερες αμυλούχες τροφές. Ο καφές και η νικοτίνη αφήνουν χρωστικές στα δόντια, τα αναψυκτικά τα διαβρώνουν, τα γλυκά προκαλούν τερηδόνα και οι αμυλούχες τροφές, π.χ. ψωμάκια πατατάκια, έχουν τη τάση να προσκολλώνται στα δόντια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βακτήρια που στο τέλος θα δημιουργήσουν μικροβιακή πλάκα.
Τι μπορούμε να κάνουμε? Με δεδομένο οτι σε κάποιους πειρασμούς δεν σκοπεύουμε να αντισταθούμε, θα διατηρήσουμε τη καθημερινή ρουτίνα περιποιήσης των δοντιών μας http://dionysiasika.blogspot.gr/2014/01/blog-post_28.html οι ενήλικες πολύ καλό θα ήταν να κάνουν ένα καθαρισμό πριν τις διακοπές http://dionysiasika.blogspot.gr/2014/04/air-polishing.html ακόμα και λεύκανση που μας ενεργοποιεί περισσότερο σε οτι αφορά τον καφέ και το τσιγάρο και αποτελεί κίνητρο για κάποιους ένα λευκό αστραφτερό χαμόγελο στις φωτογραφίες των καλοκαιρινών διακοπών από οτι ένας καφές παραπάνω όπου αμέσως μετά δεν θα πλύνουν τα δόντια τους. Για τα παιδάκια η φθορίωση http://dionysiasika.blogspot.gr/2014/04/blog-post_6.html θα ενισχύσει το σμάλτο των δοντιών τους και θα τα κάνει πιο ανθεκτικά στους γλυκούς πειρασμούς.
Ακόμα μπορούμε να έχουμε υπ' όψιν και κάποιες τροφές που κάνουν καλό στον οργανισμό αλλά και στην στοματική μας υγεία: τα γαλακτοκομικά: Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν πηγές ασβεστίου και φωσφόρου και κάνουν καλό στα δόντια, οι φθοριούχες τροφές: τα ψάρια και θαλασσινά κυριώς, είναι τροφές πλούσιες σε φθόριο, καθώς και τα περισσότερα ωμά λαχανικά: όπου λόγω των ινών που περιέχουν, απαιτούν καλό μάσημα, γεγονός που ενεργοποιεί την παραγωγή του σάλιου.
Τέλος οι τσίκλες δίχως ζάχαρη, ενεργοποιούν την παραγωγή σάλιου και οι περισσότερες περιέχουν ουσίες που δρουν ενάντια στην οδοντικη πλάκα.
Καλό καλοκαίρι με πολλά χαμόγελα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανασύσταση δοντιού με σύνθετη ρητίνη

Ολοκεραμικά Και Ζιρκόνιο. Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»

Στεφάνες ζιρκονίας. Τι είναι, τι πλεονεκτήματα έχουν και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται?