Καρδιοπάθειες και οδοντιατρική. Ποιές προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται


Είναι δυνατόν η κακή στοματική υγεία να προκαλέσει καρδιακά προβλημάτα; Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων έχει διαγνωστεί με κάποια καρδιακή πάθηση και ευτυχώς έχουν καταφέρει να το αντιμετωπίσουν με τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη ιατρική. Που όμως εμπλέκεται η οδοντιατρική επιστήμη σε αυτό; Σύμφωνα και με επιστημονική μελέτη του Αγγλικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ η κακή στοματική υγεία είναι πολλές φορές υπεύθυνη για σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η ενδοκαρδίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιο μικρόβιο μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις βαλβίδες της καρδιάς, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη. Τα στοματικά βακτήρια μπορεί να είναι υπεύθυνα για τέτοια προβλήματα. Ένα επικίνδυνο βακτήριο είναι ο στρεπτόκοκκος, που φυσιολογικά ζει σε «κλειστές» αποικίες στο στόμα. Οι αποικίες του στρεπτόκοκκου ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά γίνονται πολύ επικίνδυνες όταν φύγουν από το στόμα και κυκλοφορήσουν στο αίμα. 
Ένα απόστημα, η περιοδοντίτιδα, μια οδοντιατρική επέμβαση μπορεί να είναι σοβαρός κίνδυνος για την καρδιά μας.

Για αυτό λαμβάνουμε προφυλάξεις:
• Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνει τον οδοντιάτρο για το ιατρικό ιστορικό του
• Στις περιπτώσεις καρδιοπάθειας, πριν και μετά από οποιαδήποτε οδοντιατρική θεραπεία ο ασθενής παίρνει αντιβιοτική θεραπεία. 
• Φροντίζουμε καθημερινά την στοματική υγιεινή ούλων και δοντιών.
Πρέπει να αποφεύγονται ουλίτιδες, αποστήματα και χαλασμένα δόντια, που συγκρατούν μικρόβια και ευνοούν την ενδοκαρδίτιδα. 

Σήμερα είναι γνωστό ότι η υγεία των δοντιών και των ούλων επηρεάζει τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού, επιβεβαιώνοντας ότι τα δόντια είναι ο καθρέφτης της υγείας μας για αυτό σε κάθε περίπτωση η πρόληψη και η φροντίδα είναι η καλύτερη θεραπεία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανασύσταση δοντιού με σύνθετη ρητίνη

Ολοκεραμικά Και Ζιρκόνιο. Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»

Στεφάνες ζιρκονίας. Τι είναι, τι πλεονεκτήματα έχουν και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται?