Ολοκεραμικά Και Ζιρκόνιο. Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»


Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν αισθητικές αποκαταστάσεις χωρίς μεταλλικό σκελετό (metal free restorations), καθώς οι μεταλλικοί σκελετοί έχουν κάποια αισθητικά προβλήματα (μαύρα όρια κάτω από τις στεφάνες στα ούλα-δεν αντανακλούν το φως σαν φυσικά δόντια) 

Γέφυρες και στεφάνες χωρίς την κλασσική επένδυση μετάλλου:
ολοκεραμικά
ζιρκονίας

Οι ολοκεραμικές στεφάνες αποτελούνται μόνο απο στρώσεις κεραμικού (πορσελάνη) ενώ στις κατασκευές ζιρκονίου το μέταλλο έχει αντικατασταθεί από τη ζιρκονία.

Τι είναι η ζιρκονία και πώς χρησιμοποιείται στην αισθητική οδοντιατρική

Η ζιρκονία είναι οξείδιου του ζιρκονίου, ορυκτό που βρίσκουμε στη φύση,  που παρομοιάζεται με το διαμάντι και φημίζεται για την σκληρότητα,την εξαιρετικη του αντοχή του αλλά και την αισθητική ομορφιά του. 


Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο παρουσιάζει την μεγαλύτερη αντοχή οδοντιατρικού υλικού που διαθέτουμε και μπορούμε με αυτό να κατασκευάσουμε μεμονωμένες στεφάνες «θήκες» ή γέφυρες.
Η ζιρκονία επενδύεται εξωτερικά με πορσελάνη για ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα που συγκρίνεται με τα φυσικά δόντια.
Επειδή η ζιρκονία αντανακλά το φως μπορεί να πρσφέρει ενα πολύ φυσικο αποτέλεσμα σε αντίθεση με τις μεταλλοπορσελάνες όπου ο πυρήνας μετάλλου μπλοκάρει το φως και δεν το αφήνει περάσει.

Η ζιρκονία και τα κεραμικά συστήματα είναι απόλυτα βιοσυμβατά δεν δημιουργούν αλλεργίες και οξειδώσεις όπως τα μέταλλα στις μεταλλοπορσελάνες.

Για την κατασκευή της ζιρκονίας απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός CAD/CAM το οποίο δουλεύει με υπολογιστή. Το αποτυπώμα που παίρνει ο οδοντίατρος σκανάρεται απο τον υπολογιστή και η ζιρκονία κόβεται και σχεδιάζεται από το μηχάνημα χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανασύσταση δοντιού με σύνθετη ρητίνη

Στεφάνες ζιρκονίας. Τι είναι, τι πλεονεκτήματα έχουν και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται?