Γιατί χαμογελάμε? Και πως μπορούμε να εντοπίσουμε ένα ψεύτικο χαμόγελο

Διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τη σημασία του χαμόγελου, από που προέρχεται σαν έκφραση και πως μπορούμε να εντοπίσουμε ένα πραγματικό χαμόγελο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμόγελο μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις, μας βοηθά να νιώθουμε καλά, ακόμη και να αυξήσουμε τη μακροζωία μας. 
Μερικοί λένε πως χαμόγελαμε ακόμα στη μήτρα και μπορούμε να αντιληφθούμε την κοινωνική σημασία του χαμόγελου από πολύ νωρίς. "Σε μόλις 10 μήνες, για παράδειγμα, ένα βρέφος θα προσφέρει ένα ¨ψεύτικο¨ χαμόγελο σε έναν ξένο που το πλησίασε διατηρώντας ένα πραγματικό ... χαμόγελο για τη μητέρα του," έγραψε σε ένα άρθρο για το Association for Psychological Science ο Eric Jaffe επιστημονικός αναλύτης συμπεριφοράς.
Αλλά δεδομένου οτι το χαμόγελο είναι μια καθολική έκφραση που μοιραζόμαστε όλοι οι άνθρωποι, τίθεται το ερώτημα, από που προέρχεται και γιατί; 
Γιατί είναι το χαμόγελο λοιπόν; 

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι χαμογελούν περισσότερο γύρω από άλλους ανθρώπους, έγραψε ο Jaffe, οι κοινωνικές συνθήκες επηρεάζουν τα χαμόγελα μας, τότε μάλλον τα χαμόγελά μας εξυπηρετούν κοινωνικό σκοπό." 
Καθώς επίσης είναι δύσκολο να προσποιηθούμε ένα γνήσιο χαμόγελο (περισσότερα για αυτό παρακάτω), το να μπορούμε να διαχωρίσουμε και αναγνωρίσουμε αυτά τα  πραγματικά χαμόγελα σε άλλους - θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διακρίνουμε τις αλτρουιστικές προθέσεις από αυτούς ή τα χαμόγελα με λιγότερο φιλικά κίνητρα. 
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι αισθάνονται αποκλεισμένοι είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσουν τα γνήσια χαμόγελα, σε σχέση με εκείνους που αισθάνονται ότι είναι ήδη μέρος του συνόλου. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το χαμόγελο είναι η απόδειξη για το ποιος είναι πιο πρόθυμος να "συνεργαστεί" με έναν "ξένο", έγραψε o Jaffe . 
Παρά τις φιλικές εκδηλώσεις του χαμόγελου σήμερα, η έκφραση πιθανώς προήλθε από ένα επιθετικό συναίσθημα. 
Από που προέρχονται τα χαμόγελα όμως; 

Ενώ οι άνθρωποι δείχνουν τα δόντια τους με ένα χαμόγελο για να δείξουν καλή διάθεση​​, άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά δείχνουν τα δόντια τους για να διαπραγματευτούν την κοινωνική κατάσταση και να επιδείξουν την κυριαρχία τους. 
Πολλά θηλαστικά επιδεικνύουν τα δόντια τους για να δείξουν επιθετικότητα όταν νιώθουν οτι κινδυνεύουν, σύμφωνα με την Janice Porteous ερευνητρια γέλιου στο Πανεπιστήμιο Vancouver Island University. 
Καθώς τα ανώτερα πρωτεύοντα εξελίχθηκαν, η επίδειξη των δοντιών ήταν μια πρακτική σε πιο πολύπλοκες συναισθηματικές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα,  οι Rhesus πίθηκοι,  δείχνουν τα δόντια τους ως ένδειξη της υποταγής στη κυρίαρχη μαϊμού όταν έχουν κάτι που η -υψηλότερης θέσης μαϊμού μπορεί να θέλει. 
Ένα χαμόγελο, λοιπόν, που αρχικά εμφανίστηκε ως τακτική εκφοβισμού, [τότε] μετατράπηκε σε αποδοχή του φόβου, υποδεικνύοντας έτσι μη εχθρότητα», δήλωσε η Porteous. Με αποτέλεσμα πια η επίδειξη των δοντιών να λέει: «Ok, Αναγνωρίζω την ανώτερη θέση σας, τώρα παρακαλώ να είστε ευγενικοί μαζί μου». 
Βλέποντας πόσο χρήσιμο ένα καλό, αληθινό χαμόγελο είναι - δεν αποτελεί έκπληξη που το προσποιούμαστε. Αν κάτι τόσο εύκολο όσο ένα χαμόγελο μπορεί να μας δώσει αυτό που θέλουμε ή να καταλαγιάσει μια τεταμένη κατάσταση, γιατί να μην δείξουμε τα μαργαριταρένια λευκά δοντάκια μας; 
Το ψεύτικο χαμόγελο δεν λειτουργεί πάντα, και μερικές φορές κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα. Γιατί; Επειδή ένα αληθινό χαμόγελο είναι πραγματικά δύσκολο να το προσποιηθείς
Πότει ένα χαμόγελο είναι πραγματικά ένα γνήσιο χαμόγελο; 

Εδώ είναι μια δοκιμή: ποια από αυτά τα emoticons καλύτερα εμφανίζει ένα γνήσιο χαμόγελο; Είναι :) ή ^ _ ^ ? 
Το τελευταίο, το οποίο είναι πιο συχνό στην Ιαπωνία, γιατί στην πραγματικότητα μιμείται καλύτερα ένα γνήσιο χαμόγελο. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα γνήσιο χαμόγελο δεν έχει τίποτα να κάνει μόνο με το στόμα σας. Έχει να κάνει με τα μάτια σας. 
Οι άνθρωποι θα εμφανίζουν ψευδο-χαμόγελα όταν νιώθουν από αμηχανία μέχρι φόβο. Και όμως, "θα υπάρχουν πάλι άνθρωποι που νομίζουν ότι μπορούν να διακρίνουν τα  ψευδο-χαμόγελα από τη συνολική εικόνα του προσώπου, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένας μυς [που δείχνει ειλικρίνεια]," σύμφωνα με την πειραματική ψυχολόγο του Yale  Marianne Lafrance.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ακριβώς πώς να το εντοπίσετε.
Υπάρχουν δύο ομάδες μυών που συμμετέχουν στο χαμόγελο. Η πρώτη τραβά τις γωνίες των χειλιών σας. Δεδομένου ότι μπορείτε να χειριστείτε αυτό το μυ οικειοθελώς, αυτό δεν αποτελεί μια καλή ένδειξηενός ένα πραγματικού χαμόγελου. 
Ο άλλος μυς είναι ακούσιος και μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο με την ευτυχία. Είναι ο μυς obicularis occuli, ο οποίος προκαλεί τις εξωτερικες γωνίες των ματιών να στραβώνουν προς τα πάνω. "Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό σκόπιμα," δήλωσε η Lafrance. Μόνο μια "αληθινή έκρηξη του θετικού συναισθήματος," μπορεί να ενεργοποιήσει τον obicularis occuli, είπε. 

Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει αυτό το γνήσιο χαμόγελο, το «χαμόγελο Duchenne", μετά από τον ερευνητή που το ανακάλυψε για πρώτη φορά κατά τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για την τόνωση των μυών του προσώπου. 
Έτσι, την επόμενη φορά που θα εντοπίσετε ένα γνήσιο Duchenne, απολαύστε το. Θα φύγει σε τέσσερα δευτερόλεπτα ή λιγότερο, σύμφωνα με τον Eric Jaffe

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανασύσταση δοντιού με σύνθετη ρητίνη

Ολοκεραμικά Και Ζιρκόνιο. Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»

Στεφάνες ζιρκονίας. Τι είναι, τι πλεονεκτήματα έχουν και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται?