Νάρθηκες βρυγμού - μασελάκια ύπνου

Ασυνήθιστοι πονοκέφαλοι ή πόνος στους μύες της σιαγόνας σας μπορεί να προέρχονται από τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλοί άνθρώποι δεν συνειδητοποιούν οτι τρίζουν τα δόντια τους μέχρι κάποιος να τους πεί ότι όταν κοιμούνται τρίζουν τα δόντια τους με έντονο "κροτάλισμα" ή το αντιλαμβάνονται κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο όπου το σμάλτο των δοντιών έχει ρωγμές ή οταν τρώνε ακούγονται "θόρυβοι" στη σιαγόνα. Το τρίξιμο των δοντιών ή βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια και να προκαλέσει προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση.

Πώς Θεραπεύεται ο Βρουξισμός;
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και το μέγεθους του προβλήματος. Συνήθως το καθημερινό άγχος αποτέλει αίτιο για το τρίξιμο των δοντιών οπότε θα πρεπει να βρείτε τρόπους χαλάρωσης, ώστε να είστε και πιο υγιείς αλλά και έχετε κι έναν πιο ήσυχο ύπνο. Ανάλογα με τη ζημιά που έχει επιφέρει ο βρουξισμός οι θεραπείες ποικίλλουν σε ασθενείς με κροταφογναθικές διαταραχές συχνά προτείνεται να φορούν στοματικούς νάρθηκες που μπορούν να προσαρμόζονται σταδιακά στην θεραπεία, που θα διαρκέσει από 6 μήνες έως 1-1,5 χρόνο, και σε άλλες περιπτώσεις αρκεί μόνο ένας νάρθηκας νυκτός που βέβαια βοηθάει να ελέγχετε το τρίξιμο των δοντιών, αλλά δεν το θεραπεύει. Τα μασελάκια νυκτός είναι ελαστικά μασελάκια που εφαρμόζουν στα δόντια τη νύχτα και προστατεύουν τα δόντια από το έντονο τρίξιμο καθώς οι ασυναίσθητες κινήσεις της γνάθου γίνονται πάνω στην επιφάνεια του νάρθηκα και έτσι προστατεύονται τα δόντια από την τριβή και την έντονη πίεση.
Υπάρχουν έτοιμοι νάρθηκες εμπορίου οι οποίοι είναι βέβαια λιγότερο αποτελεσματικοί από την περίπτωση που φτιάχνονται ειδικά για εσάς βάση ενός αποτυπώματος των δοντιών σας που παίρνει ο οδοντίατρός σας. Επειδή το τρίξιμο των δοντιών είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει οδοντικές βλάβες, κροταφογναθικές βλάβες καθώς και άστατο ύπνο, είναι κάτι που πρέπει να του δείξετε και την αντίστοιχη προσοχή. Φοράτε κάθε βράδυ τα μασελάκια ύπνου, προσπαθείτε να διατηρείτε τους μυς της σιαγόνας όσο το δυνατόν πιο χαλαρούς κατά τη διάρκεια της ημέρας (Προσπαθήστε να σταματήσετε τη συνήθεια να σφίγγετε έντονα τα δόντια σας κάθε φορά που το αντιλαμβάνεστε. Ένας εύκολος τρόπος είναι να ανοίγετε λίγο το στόμα σας ή να βάζετε τη γλώσσα σας μεταξύ των δοντιών σας). 
Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας πριν κοιμηθείτε, χαλαρώσετε και δημιουργήστε ένα όσο το δυνατόν πιο ήρεμο περιβάλλον χωρίς έννοιες για να ξεκουραστείτε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανασύσταση δοντιού με σύνθετη ρητίνη

Ολοκεραμικά Και Ζιρκόνιο. Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»

Στεφάνες ζιρκονίας. Τι είναι, τι πλεονεκτήματα έχουν και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται?