Εκτός από τους συνήθεις "υπόπτους", ποιές τροφές κάνουν τα δόντια να κιτρινίζουν



Εκτός από τους συνήθεις υπόπτους (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί), υπάρχουν και κάποιες άλλες τροφές που μπορούν να "υπονομεύσουν" τη λευκότητα του χαμόγελου μας. Τα οξέα που περιέχονται στα ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά μπορούν σταδιακά να διαβρώσουν τα δόντια μας, οπότε όταν υποκύπτουμε στην κατανάλωσή τους καλύτερα είναι να το κάνουμε χρησιμοποιώντας καλαμάκι.
Ακόμα, τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά είναι όξινα με αποτέλεσμα να βλάπτουν το σμάλτο των δοντιών, ειδικά οι αφρώδεις οίνοι των οποίων οι φυσαλίδες προκαλούνται από διοξείδιο του άνθρακα που είναι όξινο. Οπότε προσπαθούμε να ξεπλένουμε παράλληλα το στόμα μας με νερό καθώς απολαμβάνουμε το ποτό μας.
Η σάλτσα σόγιας, τα βατόμουρα, ραπανάκια, κεράσια κτλ καθώς κι άλλα τρόφιμα με τόσο έντονο χρώμα μπορούν να προκαλέσουν χρωστικούς λεκέδες στα δόντια. 
Αν και είναι τρομερά υγιεινά και πλούσια σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια όπως και τα λεμόνια, περιέχουν οξύ που διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών. 'Ετσι μπορούν να χρωματίσουν τα δόντια πιο εύκολα. Σιγουρευτείτε λοιπόν οτι ξεπλένετε το στόμα σας με νερό αμέσως μετά την κατανάλωση αυτών των φρούτων ώστε να απομακρύνετε το οξύ από τα δόντια σας.
Από την άλλη πλευρά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα μήλα, το σέλινο, τα καρότα, το σπανάκι, το μπρόκολο και το μαρούλι λειτουργούν πραγματικά στην αφαίρεση λεκέδων από τα δόντια καθαρίζοντας τα δόντια πρωτού οι λεκέδες προλάβουν να προσκολληθούν. 
Ακόμα που και που μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας καθώς όσο μεγαλώνουμε οι σιελογόνοι αδένες μας συρρικνώνονται και παράγουν λιγότερο σάλιο, το οποίο είναι ένα φυσικό αντιμικροβιακό, οπότε μια τσίχλα θα το ενισχύσει.

Καλή όρεξη και μακριά από λεκέδες με εύκολα μικρά τρικ!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανασύσταση δοντιού με σύνθετη ρητίνη

Ολοκεραμικά Και Ζιρκόνιο. Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»

Στεφάνες ζιρκονίας. Τι είναι, τι πλεονεκτήματα έχουν και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται?