Τρίξιμο δοντιών

Ασυνήθιστοι πονοκέφαλοι ή πόνος στους μύες της σιαγόνας σας μπορεί να προέρχονται από τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλοί άνθρώποι δεν συνειδητοποιούν οτι τρίζουν τα δόντια τους μέχρι κάποιος να τους πεί ότι όταν κοιμούνται τρίζουν τα δόντια τους με έντονο "κροτάλισμα" ή το αντιλαμβάνονται κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο όπου το σμάλτο των δοντιών έχει ρωγμές ή οταν τρώνε ακούγονται "θόρυβοι" στη σιαγόνα. Το τρίξιμο των δοντιών ή βρουξισμός μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια και να προκαλέσει προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση.

Πώς Θεραπεύεται ο Βρουξισμός;
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και το μέγεθους του προβλήματος. Συνήθως το καθημερινό άγχος αποτέλει αίτιο για το τρίξιμο των δοντιών οπότε θα πρεπει να βρείτε τρόπους χαλάρωσης, ώστε να είστε και πιο υγιείς αλλά και έχετε κι έναν πιο ήσυχο ύπνο. Ανάλογα με τη ζημιά που έχει επιφέρει ο βρουξισμός οι θεραπείες ποικίλλουν σε ασθενείς με κροταφογναθικές διαταραχές συχνά προτείνεται να φορούν στοματικούς νάρθηκες που μπορούν να προσαρμόζονται σταδιακά στην θεραπεία, που θα διαρκέσει από 6 μήνες έως 1-1,5 χρόνο, και σε άλλες περιπτώσεις επαρκεί μόνο ένας νάρθηκας νυκτός που βέβαια βοηθάει να ελέγχετε το τρίξιμο των δοντιών, αλλά δεν το θεραπεύει.
Σε κάθε περίπτωση και στην πρώτη ενόχληση ή σύμπτωμα που θα διαπιστώσετε συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανασύσταση δοντιού με σύνθετη ρητίνη

Ολοκεραμικά Και Ζιρκόνιο. Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»

Στεφάνες ζιρκονίας. Τι είναι, τι πλεονεκτήματα έχουν και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται?