Στοματική φροντίδα για τα Παιδιά

Το να μάθουμε στα παιδιά μας το σωστό τρόπο να φροντίζουν το στόμα τους και τα δοντάκια τους είναι πολύτιμο μάθημα όσο το χαμόγελό τους. Για αρχή πρέπει να δίνουμε εμείς το σωστό παράδειγμα για να ακολουθήσουν. Αρχικά κάνουμε τη διαδικασία του βουρτσίσματος των δοντιών παιχνίδι, πάμε μαζί τους να διαλέξουν αυτά οδοντόβουρτσα και κάποια από τις παιδικές οδοντόκρεμες που θα σας έχει συστήσει ο οδοντίατρος. Και ξεκινάμε!
Βάζουμε ποσότητα οδοντόπαστας σε μέγεθος ενός μικρούλι αρακά πάνω στην οδοντόβουρτσα και με μικρες παλινδρομικές κινήσεις βουρτσίζουμε πρώτα την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, γιατί εκεί συσσωρεύεται περισσότερη πλάκα και μετα την εξωτερική επιφάνεια από την αρχή των ούλων μέχρι κάτω. Βουρτσίζουμε και τη μασητική επιφάνεια κάθε δοντιού και μετα ξεπλένουμε με αρκετό νεράκι. Η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται πρωι και βράδυ. 
Τα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων πρέπει να ξεκινούν κι αυτά το νήμα για να απομακρύνεται η μικροβιακή πλάκα. Οπότε εντάσσουμε κι αυτό στη ρουτίνα καθημερινής περιποίησης των δοντιών, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά εννοείται πως το βοηθάμε εμείς με το νήμα και γίνεται υπο την επιβλεψή μας.
Ακόμα, η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για να αποκτήσει το παιδί σας γερά και ανθεκτικά δόντια. Ο χειρότερος εχθρός των δοντιών είναι τα κατα τ' αλλα πολύ λαχταριστά μπισκότα, τα αναψυκτικά, τα πατατάκια κτλ που περιέχουν άμυλο και ζάχαρη. Η ζάχαρη και το άμυλο συνδυάζονται με την πλάκα των δοντιών και δημιουργούν οξέα. Τα οξέα αυτά επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών και προκαλούν την τερηδόνα. Οπότε αποφεύγουμε τα συχνα τσιμπολογήματα με σνακς και βουρτσιζουμε τα δοντάκια τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και έχουμε τέλεια χαμόγελα μικροί και μεγάλοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανασύσταση δοντιού με σύνθετη ρητίνη

Ολοκεραμικά Και Ζιρκόνιο. Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»

Στεφάνες ζιρκονίας. Τι είναι, τι πλεονεκτήματα έχουν και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται?