Πότε χρειάζεται ένα δόντι ενδοδοντικη θεραπεια και ποιά είναι η ακριβής διαδικασία


Απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) χρειάζονται κυρίως τα δόντια που έχουν υποστεί βλάβη οι πολφικοί ιστοί στο εσωτερικό του δοντιού. ( Ο οδοντικός πολφός βρίσκεται κάτω από τον εξωτερικό σμάλτο των δοντιών σας και στο εσωτερικό της οδοντίνης και περιέχει τα νεύρα του δοντιού, φλέβες, αρτηρίες και λεμφικά αγγεία.)
Αυτό μπορεί να συμβεί από μια βαθιά τερηδόνα που έχει φθάσει στον πολφό καθώς κι από βαθιά κατάγματα των δοντιών κι από κάθε άλλη κατάσταση που επιτρέπει στα βακτήρια να φτάσουν τόσο βαθιά στους πολφικούς ιστούς στο εσωτερικό του δοντιού.
Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη θα εξαπλωθεί, το οστό γύρω από το δόντι θα αρχίσει να εκφυλίζεται και το δόντι μπορεί να χαθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος χειροτερεύει μέχρι να φτάσει ο ασθενής σε σημείο που χρειάζεται άμεση οδοντιατρική φροντίδα. 
Μερικές φορές η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί ακόμη και αν δεν υπάρχει μόλυνση ή φλεγμονή του πολφού ή των νεύρων. Δόντια που έχουν υποστεί βλάβη και δεν είναι σε κατάσταση να υποστηρίξουν προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνη ή γέφυρα) ή σε δόντια που υποφέρουν από απο πολλαπλούς τερηδονισμούς και αλλεπάλληλα σφραγίσματα.
Η απονεύρωση λοιπόν είναι διαδικασία που γίνεται για να σωθεί ο κατεστραμμένος ή νεκρός πολφός του ριζικού σωλήνα του δοντιού, μέσω του καθαρισμού του «άρρωστου» πολφού και της σχηματοποίησης του ριζικού σωλήνα. Ο σωλήνας γεμίζεται με ένα ελαστικό υλικό σαν καουτσούκ, για να προληφθεί η επανεμφάνιση μόλυνσης στο δόντι. Στη συνέχεια το δόντι σφραγίζεται μόνιμα, ή με έναν άξονα ή πορσελάνινη στεφάνη.

Συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη φλεγμονής του πολφού:

Υπερευαισθησία του δοντιού καθώς η βλάβη πλησιάζει στον πολφό.
(Οταν ξεκινήσει η φλεγμονή του πολφού το κύριο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος μετά από κάτι ζεστό ή κρύο ή πίεση ο οποίος δεν σταματά αμέσως αλλά διαρκεί κάποια λεπτά.

Τα επόμενα συμπτώματα συνήθως είναι αυτά της δημιουργίας αποστήματος όπως:
  • Έντονος συνεχής πόνος
  • Οίδημα και ευαισθησία των ούλων κοντά στο προβληματικό δόντι
  • Αποχρωματισμός του δοντιού (ο νεκρός αποσυντιθέμενος ιστός του πολφού σκουραίνει το χρώμα του δοντιού)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανασύσταση δοντιού με σύνθετη ρητίνη

Ολοκεραμικά Και Ζιρκόνιο. Οι σύχρονες τάσεις της οδοντιατρικής υπαγορεύουν «metal free restorations»

Στεφάνες ζιρκονίας. Τι είναι, τι πλεονεκτήματα έχουν και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται?